Osmanlı zamanında da mermerin fazla kullanıldığını görüyoruz. Hem bina mimarisinde hem iç dizaynda hem de peyzaj çalışmalarında şıkça yararlanılmış.

Osmanlıdan bizlere kalan mermer hem aksesuar alanında hem de taş ve el işlemeciliği eserlerinde kullanılan hammaddedir. Zarafetiyle Osmanlıdan günümüze gelen yapıları inceleyelim.

Han ve Hamamlarda Mermer Kullanımı

Mermer dayanıklılığı sayesinde bir çok alanda kullanılan taştır.Neme suya ve küfe karşı oldukça dayanıklı olan mermer türk hamamı mı tabiriyle osmanlıda da kullanılmış ve aktarım şeklinde günümüze taşınmıştır.Bugün bile pek çok ünlü otel ve spa da kullanılan mermer bizim kültürümüz için ne kadar da önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Camilerde Mermer kullanımı

İbadethanelerimiz temiz ve düzgün görünümlü olmalıdır.Mermer işlemeciliğiyle ve el sanatlarından da yararlanılarak oluşturulmuş pek çok canımız vardır.Örneğin Süleymaniye camiinde inşaatı sırasında kullanılan mermerler sayesinde hala sağlam bir şekilde durmaktadır.

Dolmabahçe sarayı Mermer

Dolmabahçe sarayının mimarisi oldukça şaşırtıcıdır. Kendine hayran bırakan yanı vardır.Osmanlının çağdaşlaşma aşamasındaki ilk adımlarıdır.Batılı anlamda pek çok mimarla birlikte çalışılmış ve bu dev ,muhteşem yapı meydana gelmiştir.Marmara mermeri tercih edilmiş ce mermer rıhtım üzerine inşa edilmiştir.İçerisinde ki hamamlarda da sıklıkla mermer kullanılmıştır.

Daha fazla  Mermer Modelleri ve Çeşitleri için tıklayabilirsiniz

GERİ DÖNÜŞÜM OLAN MERMER

Osmanlıda inşa edilen bütün mimariler için farklı yerlerden mermerler getirtilmiştir.MISIRDAN GEBZEDEN GİRİTten farklı farklı mermerler kullanılmıştır.

Belli zamanlarda tekrardan maden çıkarmak yerine olan  tekrar tekrar kullanmalardır.Osmanlinin haricinde Bizans döneminde ,Roma döneminde de mermer ustalık da kullanılmıştır.Bu tekrar kullanım sayesinde Marmara adası ve kapidag yarımadasında ki ocaklar nitelikli bir şekilde kullanılmamıştır.

Osmanlıya baktığımızda ise Gebze, Amasya ve Tokat’ın zile ilçesinde bulunan mermer ocaklarının 16 yy’in sonlarına doğru aktifleştiğini görüyoruz.

Mermer Mezar Taşları

Araştırmalarımız sonucunda elde ettiğimiz bilgilerce 18.yy dönemlerinde mermer mezar taşları azlığı dikkat çekti. Sadece yüksek zümre diye hitap ettiğimiz kesimin mezar taş mermermiş Sosyal bir sınıf ayrımı varmış.Daha sonrasında 19.yy başlarında mermer yüksek zümre sınıfından ayrılıp genel kesime hitap eden bir hammadde olduğu için kullanım yaygınlık kazanmış ve hemen herkes mermer mezar taşı kullanılmıştır.

Köklü mermer geçmişimizle sizlere ilham olan firmamız sizlere en iyi hizmeti sunmak için web sitemiz ACARSTONE ve iletişim numaralarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.