Mermer eski dönemlerden bu yana kullanımı sağlanan ürünler arasındadır. Mermer kullanılırken önceki dönemlerde kaliteli ve dayanıklı olmasına bakılırken günümüzde dekoratif açıdan da inceliklerine bakılır. Antik dönemlerde Mısır, Pers, İran, Roma ve Yunan’ların sürekli kullandıkları parçalar arasında yer almıştır. Özellikle kullanım alanlarının bir hayli çok olması sebebiyle tercih edilen mermer yapılarının sıklıkla kullanılması önemli bir yere sahiptir. Birçok dekoratif alanların yanı sıra, uzun dönemde kalitesini sürekli olarak koruması da ayrıcalıklı özellikler tanır. Ev dekorasyonlarından yapı malzemesi olarak kullanıma birçok farklı alana ayrılan bu ürünlerin mutlaka her evde olması gerektiği bilinen bir gerçektir. Klasik malzemelerin kullanılması evlerdeki modern yapıyı bozmak yerine daha hoş bir ortam oluşturduğundan dolayı mutlaka tercih edilir. Peki, mermerin geçmişi ve günümüzdeki kullanım alanları nelerdir?

Mermerin Geçmişi ve Günümüzdeki Kullanım Alanları

Geçmişi bir hayli dolu olan mermer malzemelerinin görkemli saraylardan antik tapınaklara, heybetli yapıları süslediği görülmektedir. İnsanlık tarihinde en uzun kullanıma sahip olmuş ürünler arasında yer almayı başarmıştır. Doğal bir doku oluşumunu desteklemesi ile birlikte yüzyıllar boyunca kullanılıp popülerliğini koruyan ürünler arasında bulunmuştur. Yüzyıllar boyunca kullanılması önemli yapı malzemeleri arasında olmasını da kaçınılmaz kılmayı başarmıştır. Estetik değeri ve dayanıklılığı ile ön plana çıkan yapılar arasında olması ve geçmişinin bir hayli güzel olmasıyla birlikte evlerde kullanıldığında kaliteli görünüm oluşmasına katkı sağlar.

Antik Dönemlerde Mermer Kullanımı

Antik Dönemlerde mermer kullanımı, pek çok medeniyetin bu malzemeyi kullandığının kanıtları arasında yer almaktadır. Değerli bir malzeme olan mermerin piramitlerin yapımında da kullanılması ön plana çıkmasına yardımcı olur. Gücün ve hatta tanrısal gücün  sembolü olan bu yapı malzemesi Antik Yunan ve Roma’da da kullanılmıştır. Burada mermer, anıtlarda, tapınaklarda, sütunlarda, heykellerde ve yapıların dış cephelerinin süslenmesinde önemli bir yere sahip olmayı başarmıştır.  Dış cephe süslemelerinde özellikle ikonik yapılarda ön plana çıkmayı başarmıştır. Özenli bir kullanıma sahip olması ile birlikte sürekli olarak tercih edilen yapı malzemeleri arasında olan mermer, sıklıkla tercih edilmektedir.

Antik Dönemlerde Mermer Kullanımı

Panthenon, Pantheon ve Colloseum gibi tarihteki ikonikleşmiş yapılarda kullanılan mermer yapı, büyüleyici güzellikleri sayesinde yapıların ön plana çıkmasına yardımcı olmuştur. Aynı zamanda yapılarda ölümsüzlüğün sağlanmasına da önemli bir yere sahiptir.

Ortaçağ ve Rönesans Dönemlerinde Mermerlerin Kullanımı

Mermerlerin kullanımı, hemen hemen her dönemde olduğu gibi Ortaçağ ve Rönesans dönemlerinde de ön plana çıkmaktadır. Ortaçağ ve Rönesans dönemlerinde mermerin kullanımına bakıldığında dini ve mimari açıdan da önemi büyüktür. Bunun en önemli göstergelerinden biri Gotik mimari olarak karışımıza çıkar.Gotik mimaride yükselmesi ile birlikte katedrallerin veya kiliselerin mermerin ihtişamlı yapısı ile birlikte bütünlüğün sağlanmasına katkı sağlamıştır. Görkemli yapıların ön plana çıkması ile birlikte mermerin sanat eserlerinde kullanılması da önemli bir yere sahip olmayı başarmıştır. Bunun yanı sıra diğer kullanım alanlarına bakılması  gerekirse, zemin kaplamaları, duvar kaplamaları, mutfak tezgahları ve banyo tasarımları için popüler seçenekler arasında yer almaktadır.  Özellikle kaliteli bir kullanıma sahip olması nedeniyle tercih edilen mermer tasarım malzemesi, hemen hemen herkesin beğenisini kazanmayı başarmıştır.  Mermerin sanat eserlerinde sıklıkla kullanılmasından dolayı zarafetin ve lüksün elde edilmesi için tercih edilir olmuştur.

Ortaçağ ve Rönesans Dönemlerinde Mermerlerin Kullanımı

İtalyan sanatçıların da mermeri ustalıkla işleyip kullanması ile birlikte herkesin ilgisini çekmeyi başarmıştır.

Günümüzde Mermerin Kullanım Alanları Nasıldır?

Günümüzde mermerin kullanım alanları da oldukça zengindir. Bu alanlara genel olarak bakıldığında  dekorasyon, mimari ve inşaat sektöründe önemli bir rol oynadığı görülür. İç mekan tasarımında mermer kaplamaların, duvar kaplamaların veya mutfak ve banyolarda tasarımların yapılması da önemlidir. Bu tasarımlar yapıldığında harika görünümlerin oluşması mümkün hale gelir. Mermerin benzersiz desenleri ve renkleri yardımıyla harika görünümlerin oluşturulması için basit dokunuşlar yeterli olur. Bu nedenle özellikle modern ve eski yapıların bir araya getirildiği bir alanda hayatınıza devam etmek istiyorsanız bu ürünleri mutlaka kullanmanız gerekir. Özellikle kalitesi sebebiyle sıklıkla tercih edilen bu ürünlerin dış mekanda kullanımına bakıldığında, cephe kaplamaları, bahçe yollarının süslenmesi, heykellerin koyulup şık görünümün elde edilmesi, şöminelerin kaplanması gibi bir çok farklı alanlarda kullanıldığı görülür.

Ticari alanlarda kullanımlarına bakılması gerekirse:

  • Otel lobilerinin kaplanması ve daha modern bir görünüm elde edilmesi,
  • Alışveriş merkezlerinin süslenmesi,
  • Ofis mobilyalarında tercih edilerek daha resmi bir görünüm elde edilmesi,
  • Kamu binalarda resmiyetin artırılması gibi sıralanır.

Bu alanlarda tercih edildikçe beğenilen bir yapı malzemesi olan mermer, herkesin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Özenli bir şekilde seçimlerin yapılmasının hemen ardından kaliteli kullanımların mümkün olacağını da söylemek gerekir.

Mermerin Avantaj

Mermerin avantajları birçok kişinin bu ürünü tercih etmeye sevk etmiştir. Öncelikli olarak doğal olmasına bakmak, kalitesini kontrol etmekle birlikte mermer kullanımı ile harika görünümlerin ortaya çıkması da mümkündür. Peki mermerin avantajları nelerdir?

  • Estetik değerin en yüksekte olmasını sağlar. Böylelikle mermerin göz alıcı desenleri ve benzersiz damarlarından faydalanan bir kişinin ortaya harika görünüm çıkarması mümkün olacaktır. Bunların yanı sıra zengin bir renk seçeneği vardır. Renk seçenekleri ile birlikte estetik değerin ortaya çıkmasına katkı sağlar. Her parçanın kendine has görünüme kavuşmasını sağlaması da ek bir özelliktir. Mermerin kullanıldığı alanlar zarafet, lüks ve şıklığın sergilenmesine katkı sağlar.
  • Yüksek dayanıklılığa sahiptir. Mermerin yapısal olarak kaliteli olması ile ön plana çıkan özellikleri arasında yer alır. Bu özellikler darbelere, çizilmelere, aşınmalara karşı dayanıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda bu özellikleri sayesinde uzun ömürlü olması da mümkündür.
  • Çeşitlilikleri mevcuttur. Özellikle renk ve model seçeneklerinin oldukça zengin olması ile birlikte sıklıkla beğenilir. Bu anlamda beyaz, siyah, bej, gri, kahverengi ve yeşil gibi renklere sahiptir. Bu renklerin farklı tonları kullanıldığında hoş bir görünüm elde edilmiş olur. Aynı zamanda böylelikle de tasarımcılar kendine göre seçim yapabilir.
  • Doğal güzelliğin yakalanmasını sağlar. Doğal güzellik özellikle son yıllarda en çok önemsenen noktalar arasında yer almıştır. Mermer de doğal yapıların oluşmasına katkı sağlayan ürünler arasında yer almasıyla ön plana çıkar. Bu anlamda karakteristik ve doğal bir yapı isteyenler için önemlidir.
Mermerin Avantaj

Kolay bir bakıma sahiptir. Bu özelliği, özellikle ev hanımlarının beğendiği özellikler arasında yer alır. Düzenli temizlik ve basit bir bakım ile korunabilen bu ürünler, leke direncine ve

  • dayanıklılığa sahiptir. Asidik malzemeler, keskin ve aşınmasına neden olabilecek temizlik ürünlerinden uzak tutularak kullanılması gerekir.

Bu avantajlar, mermer kullanımın ön plana çıkmasına destek olur. Bununla birlikte kaliteli bir kullanım için kullanıcıların gerekli özeni de göstermesi gereklidir.

Mermer Özellikleri Nelerdir?

Mermerin özellikleri oldukça zengindir. Kırılmayan, çatlamayan yapı bunlardan en önemlisi olmakla birlikte görünüm güzelliği de ön plana çıkar.

Kaç Çeşit Mermer Vardır?

Mermer çeşitleri oldukça fazladır. Türkiye’de ise 80’in üzerinde mermer çeşidinin olduğu biliniyor. Aynı zamanda 120’nin üzerinde renk ve desende ürünler de vardır.

Mermer Ne Kadar Sürede Oluşur?

Mermer oluşumu için milyonlarca yıl gereklidir. Bu yıllar beklenerek kaliteli ve hoş yapı oluşturulur.

Mermer Modelleri Veya Traverten Çeşitleri için web sitemize kontrol edebilirsiniz.