Traverten Nedir Kısaca Coğrafya ? Traverten Neden Nasıl oluşur ?
Traverten Nedir ? karbonat ve kalsiyumdan genleşmesi bileşiminden oluşan kimyasal tortul kayaçlardır. İçeriğinde hem kimyasal hem de fiziksel hareketlerinden oluşur. Yer altı madenlerinin çökmesi doğal su kaynaklarının kalsiyum ve karbonatların bazı süre gelen koşullarının gerçekleşmesi sonucu meydana gelirler. Bu çökmeler sürekli olduğu zaman beraberinde yumuşak hatları dokuları olan travertenlerin oluşmasına sebep olur. Bu doğal olayların oluşumunda rol oynayan koşullar, su miktarının azalması, suyun içerdiğin karbondioksit ve buharlaşma, suyun üstünde basıncın azalması gibi koşullardır. Kaplıca tarafında fazla görülen kalker biçimidir. Çoğu zaman lifli konsantrik görüntüye sahiptir.
Denizli Pamukkale Travertenleri. Traverten Türkiyede nerelerde bulunur görülür ?
Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuştur?
Pamukkale travertenler, yüksek miktarda Kalsiyum Hidro Karbonat bulunan suyun, havada ki oksijen ile teması sonrasında Karbondioksit ve Karbonmonoksitin uçarak karbonat çökelmesinde Pamukkale travertenleri oluşur.
En çok görülen renkler arasında ten rengi, krem ve beyazdır çoğu zaman kaplıca ağzında ve kireç taşı mağralarında kalsiyüm karbonat çökeltilmesinden dolayı oluşur. Travertenler bu doğal olayların sonucunda yer yüzünde olduğu gibi yer altında da oluşur. Çökelme işlemi yavaş oluşursa bileşimindeki yoğunlaşma daha sert ve dayanıklı olur. Bu çökeltme işlemi hızlı olursa daha yumuşak ve kırılgandır sünger gibi bir görünüm oluşur. Dünyada en güzel traverten örnekleri arasında yer alan Denizli’nin Pamukkale travertenleridir. Traverten mermerle beraber kullanılan yapılar arasındadır. Türkiyemizde Denizli, Burdur, Sivas, Mut, Mersin, Afyon, bölgelerin traverten ocakları işletilmektedir.
Pamukkale Traverten Özellikleri Nelerdir?
Pamukkale traverten özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Çoğunluk olarak lifli ve konsantrik bir görünüme sahiptir.
- Beyaz, ten rengi, krem rengi ve paslı çeşitlerinde bulunur
- Kaplıca ağzında veya kireçtaşı mağarasında kalsiyum karbonatın hızlı çökeltilmesiyle oluşur.
Traverten mermer ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.
Travertenin Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir ? 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Sınıf Coğrafya
Travertenlerin yapısında yüzey bitiş şekli, renk, dayanıklılık gibi fiziksel özellikleri vardır. Travertenler yumuşak sertliği sahiptir bu özelliğinden dolayı çıkarılması kolaydır.Traverten yoğunlu az oldu için diğer mermerlere nazaran daha hafif taşınması kolaydır. Bir diğer özelliği taşın üstündeki gözenekler eski bir antık görünümü kazandırır. Travertenlerin en tutulan renkler arasında bej ve kahverengidir. Çoğu travertenlerin karışımında beyaz, koyu kahverengi, gri renklerinin karışımları bulunur. Traverten kolay kolay ısınmaz ısının bu taşa geçmesi biraz zordur.
Serin kaldığı için dış mekanlarda gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz. Sıcak ülkelerin en çok tercih ettiği taş modelleri arasında yer almasının büyük sebeplerinden biri sıcaklığı geçirmemesidir. Travertenlerin delikli olduğu için temizlenmesi bazen zor olabilir. Elektrikli süpürge ile temizlenirse daha kolay olur diğer taşlara nazaran daha ucuz makul fiyatlara ulaşabilirsiniz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Traverten Çeşitlerine için buradan ulaşabilirsiniz